СпаРелак Цо, Лтд
Novosti
Dom > Novosti > Sadržaj
Наука иза чега је олимпијски ронилачки базен у Рио изненада претворио зелено зелено поље
СпаРелак Цо, Лтд | Updated: Aug 11, 2016

Тачно пре него што је у уторак (9. августа) у Риоју синхронизовано 10-метрско ронилачко такмичење за роњење, вода за базен се претворила од свијетле плаве до мочвареће зелене боје. Британски олимпијац Том Далеи и амерички Давид Боудиа, који су освојили бронзану и сребрну медаљу на мушкој ронилачкој манифестацији у истом базену, када је био јасан плав, отишао је на Твиттер да изрази неверство због несретне промене боје.

Пратити

Давид Боудиа  

✔ @ давидбоудиа

Чекајте да неко шали шалу или да славимо Дан Свети Патти рано овде у Рио? #дивингпонд   #Олимпијске игре

 

Шта се заправо догодило?

Зелени трепавица видјена у води на олимпијском месту за роњење у уторак је "због пролиферације алги изазваног топлотом и непостојањем вјетра", рекао је данас локални организациони комитет Рио 2016 .

Када ниво хлора пада испод препоручених 1-3 дела на милион (ппм), што је еквивалентно 3-5 милиграма по литру воде , може доћи до цвета алги - а хлор може испарити у топлоти. "Када се вруће и има пуно сунца, он спаљује хлор и храни алге", рекао је Јонатхан Сцхулхофф, менаџер малопродаје Артхур Едвардс Поол и Спа центар у Њујорку, за Кварц. Алге требају фотосинтезу расти, тако да је врло вјероватно да ће се појавити у врућој земљи попут Бразила, објаснио је Сцхулхофф.

Спорови алги могу да уђу у базен , доводећи га ветар, киша или чак загађени купаћи костими или опрема. Услови попут хемијског неравнотежа у базенској води, топлој температури, сунчевој светлости или присуству хранљивих материја као што су нитрати или угљен-диоксид могу све довести до цвета алги.

Да ли је безбедно?

Боја базена није нужно индикативна за његову сигурност . Док год је хлор коригован, боја се можда неће поправити, али базен неће представљати никакве претње људском здрављу у кратком року.

Сама алга је само биљка, и није опасна. "Када пливате у језеру, има пуно алги и других ствари које се дешавају у језеру" , рекао је у интервјуу за Куартз , базу и бањском центру. "Али, у реду сам, у реду си."

Багин објашњава да је опасност од уговарања инфекције или болести прилично ниска. Паразити као што су Цриптоспоридиум и Гиардиа могу се појавити у нехигијенској води, али они имају тенденцију да чешће утјечу на базене са дојенчадима и децом, јер, децу обично недостају лична хигијена. У роњењу које користе само професионални спортисти, ово заиста није забрињавајуће.

Плус, одбор је већ тестирао воду и рекао да је сигурно.

Пратити

Зашто је ватерполо базен поред роњења још увек плаве?

Једна могућност, каже Багин, је да филтар ронилачког базена можда неће радити довољно дуго; када је вода мирна, цвета алги постаје вероватнија. Можда је филтер ватерполиста био довољно дугачак, а ронилачки базен није био. Међутим, на таквом огромном спортском догађају, филтери највероватније трају 24 сата за оба базена.

Боље објашњење? "Само лоша хемија у води", спекулише Багин. Чак и ако оба базена имају исти ниво хлора, онај који одржава такмичења за роњење можда није имао довољно стабилизатора за хлор. Стабилизатори су као кремасто средство за заштиту од хлора: штите га од сунчевих ултраљубичастих зрака и испаравања.

Да ли се може поправити?

"Испитивања воде у базену ронилачке руте Марије Ленк су спроведена и нема ризика за здравље спортиста", написао је одбор у поруци за Кварц. "Урадили смо истрагу и узроци су смањење алкалности базена. Повећана употреба базена у последњих неколико недеља је разлог за промену боје. Ми смо третирали базене и нивои алкалитета су већ побољшани. Предвиђамо да ће се алкалност и боја убрзо вратити у нормалу. "

Након испитивања воде, одбор је закључио да нема ризика за спортисте, извјештава ЦНН. Такође је рекао да ронилачки базен треба да се врати у нормалну боју догађаја у среду.

Међутим, обећање одбора да поправи боју може бити тешко пратити. "Када цвета алге, морате супер хлорити базен, који ће спалити [алге] све", рекао је Сцхулхофф. Такав третман шоком захтева да ниво хлора буде изнад 10 ппм, а "када је хлор толико висок, не можете бити у њему" бар у наредних 24 сата, рекао је Сцхулхофф. Чак и након тога, може се десити дана или недеља да се ниво хлора у потпуности поврати нормалности. Честице мртвих алги такође морају бити физички уклоњене. У свом искуству са резиденцијалним базенима, каже Сцхулхофф, цео процес може трајати три до пет дана. Са олимпијским базенима , вероватно ће трајати дуже.

Kategorija proizvoda

Požuriću

© СпаРелак Цо, Лтд